Vilafranca En Comú ha treballat des dels seus inicis en la Protecció Animal, amb un treball conjunt entre el grup municipal i diverses entitats animalistes que ha donat com a resultat la presentació de diverses mocions i propostes. La mes important ha estat l’Ordenança de Tinença Responsable d’Animals de Companyia, una de les mes avançades del nostre país i, tot i que aprovada per unanimitat, l’equip de govern de l’ajuntament de Vilafranca l’ha aplicat poc i no n’ha fet difusió.
De les diverses propostes que Vilafranca En Comú porta al seu programa electoral per a les properes municipals, les mes destacades son la Regidoria de Benestar Animal, la Brigada de Protecció animal i el model de Refugis del segle XXI.
La creació d’una Regidoria de Benestar Animal per combatre i reduir l’abandonament i maltractament d’animals. Des d’aquesta regidoria es realitzaran campanyes subvencionades de microxip i esterilització als animals; campanyes de sensibilització i d’educació canina i felina; seguiment de denúncies de maltractament animal; etc. Tot plegat en estreta col·laboració amb les entitats animalistes, a les quals se les dotarà de recursos suficients atès que la seva tasca es complementària i en alguns casos substitutòria de la tasca que ha de realizar l’ajuntament.
La creació d’una Brigada de Protecció Animal, dins d’un Pla d’ocupació en el qual es formarà a persones que vetllin pel cumpliment de l’Ordenança de Tinença Responsable i Protecció als animals, que caldrà prèviament actualitzar als criteris més actuals quant a legislación vigent.
La implementació al CAAD del model de Refugis del segle XXI, un model lliure de gàbies, amb espais oberts on els animals conviuen en llibertat i es facilita la seva sociabilització, fet que comporta l’agilització de la seva adopció i per tant es redueix la seva estància al centre. La gestió d’aquests Refugis es fa de manera conjunta entre ajuntament i entitats animalistes, amb l’ajuda de personal especialitzat contractat -educadors canins i felins, per ex.- Aquest model avança en Benestar animal alhora que redueix costos i patiment animal.
El model actual del CAAD está ja molt obsolet i no garanteix aquest Benestar Animal. A més está saturat des de la seva creació, fet que ens reafirma en la necessitat d’implementar polítiques valentes que apostin de manera decidida per avançar en el Benestar Animal, fomentant la tinença responsable per assolir l’abandonament i maltractament animal zero.
Des de Vilafranca en Comú prioritzem, també, el Benestar Animal. Les nostres propostes programàtiques i el nostre compromís amb les entitats animalistes així ho demostren.