Vilafranca en Comú va celebrar una trobada amb el ministre, que es va interessar per l’actualitat penedesenca i va garantir el compromís del Ministeri amb els pols culturals del territori
El passat divendres dia 30 el Ministre de Cultura, Ernest Urtasun, portaveu de Sumar i exdiputat del Parlament Europeu per Catalunya en Comú, va ser convidat al balcó de l’Ajuntament per gaudir de la diada castellera de Sant Fèlix, i prèviament va participar en una trobada amb els membres de Vilafranca en Comú i va atendre els mitjans de comunicació.
Urtasun recordava que la cultura castellera va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat el 2010 i assegurava que des del Ministeri de Cultura “sempre donarem suport a les expressions de cultura popular al nostre país”.
En relació al projecte del nou VINSEUM, el ministre destacava la rellevància del museu com a referent de les cultures del vi a Catalunya i en garantia el seguiment i el suport des del Ministeri.
En referència al candent debat sobre la immigració irregular al país, Ernest Urtasun va insistir en defugir els discursos de la dreta i l’extrema dreta, “que pretenen situar les expulsions com a l’únic debat en matèria migratòria”. En aquest sentit, el ministre insistia en una política migratòria centrada en els Drets Humans: “hi ha moltes persones que estan treballant al nostre país que han de ser regularitzades i tenir drets de ciutadania, i per això hem de donar suport a la regularització que es va demanar per iniciativa popular al Congrés fa unes setmanes. Per altra banda necessitem garantir vies d’entrada segures al país, que és el gran fracàs de la política migratòria europea, per evitar que aquestes persones caiguin en mans de les màfies, i també hem de cooperar amb els tercers països: entendre’ls, escoltar-los i ajudar-los a afrontar situacions com la guerra, el canvi climàtic o la pobresa”.
Finalment, preguntat pel finançament, Urtasun apuntava que les Comunitats Autònomes i la Generalitat gestionen el gruix de l’Estat del Benestar: “el 73% del pressupost de la Generalitat és Sanitat, Educació, Polítiques Socials…
No hem de plantejar el debat de finançament en termes de confrontació entre territoris, sinó tenint en compte els recursos que tenim, ja que Espanya es troba per sota de la mitjana de la Unió Europea en pressió fiscal, i per tant necessitem combinar el debat del finançament amb una reforma fiscal que ens permeti tenir més recursos”. Per Urtasun, una de les problemàtiques del país en matèria de finançament són algunes Comunitats Autònomes, com la de Madrid, que “funcionen com una aspiradora de recursos de tots els ciutadans d’aquest país per fer regals fiscals als rics”.
Urtasun concloïa que cal recolzar una millora de finançament a Catalunya amb la seva singularitat, tal com es recull a l’Estatut, i millorar el conjunt del finançament d’altres Comunitats Autònomes.