Vilafranca En Comú ha presentat les seves propostes perquè Vilafranca avanci cap una mobilitat activa i sostenible. Per a la formació s’ha de facilitar la mobilitat a peu, altres mitjans de mobilitat personal, cotxe compartit, bus públic per així fomentar els espais de vida amb espais de treball, comerç i serveis.
En aquest sentit, pel que fa a mesures per millorar la mobilitat interna proposen:
- 1. Fomentar la mobilitat sostenible i segura:
- Posar en marxa els eixos cívics i els camins i entorns escolars segurs per dotar la vila d’una estructura de recorreguts a peu i ciclables.
- Dels Instituts Eugeni d’Ors i Alt Penedès a l’Hospital Comarcal
- De la zona esportiva als equipaments de la Girada
- De la Rambla de la Generalitat a l’institut Milà i Fontanals
- Del CAP nord a l’Escola Cristòfor Mestre
- Fomentar l’ús de les bicicletes que van després dels vianants i revisió i millora de la xarxa de carrils bici.
- Entorns escolars segurs i camins escolars que facilitin els desplaçaments segurs i sostenibles dels infants i els joves
- Facilitar el passeig dels animals de companyia i garantir el respecte mutu entre els animals i les diferents persones que conviuen a l’espai públic.
- Posar en marxa els eixos cívics i els camins i entorns escolars segurs per dotar la vila d’una estructura de recorreguts a peu i ciclables.
- 2. Millora del servei del bus urbà
- Mitjançant l’ampliació i millora de les parades, la revisió dels recorreguts, millora de les freqüències de pas, implementar els serveis a demanda… amb l’objectiu de facilitar els desplaçaments sostenibles entre els barris i amb els equipaments, els serveis i els espais públics.
- 3. Aparcaments dissuasoris
-
- Construcció i millora de pàrquings públics dissuasoris per als que ens visiten a les entrades nord, sud, est i oest de la vila (Sant Julià; Barceloneta; Molí d’en Rovira/La Girada i Les Clotes).
- 4. Nova distribució de mercaderies
-
- Revisió i millora del sistema de distribució de mercaderies a l’interior de la vila, fent-lo més sostenible.
Per altra banda, els dèficits de la mobilitat entre Vilafranca del Penedès i el Penedès i amb la resta del país generen un cost addicionals en temps i diners als veïns i veïnes de la vila. Això genera un greuge entre les vilafranquines i vilafranquins i els veïns i veïnes d’altres zones del país. Per a Vilafranca En Comú cal revertir aquesta situació mitjançant la millora de la mobilitat sostenible entre Vilafranca del Penedès el Penedès i Catalunya.
Per aquest motiu, Vilafranca En Comú proposa pel que fa a millorar la mobilitat comarcal i externa:
- Rambla del segle XXI: Amb la creació d’un hub de mobilitat sostenible i node intermodal que connecti el tren, l’autobús, els serveis a demanda, el sharing de cotxes o motos, les bicicletes …
- Establir un sistema de transport públic regular entre els municipis de la comarca de l’Alt Penedès entre ells i amb Vilafranca del Penedès.
- Establir un sistema públic de transport entre els centres hospitalaris del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i el Garraf. De fet, aquesta proposta de Vilafranca En Comú va ser presentada i aprovada pel Parlament.
- Un Metro-bus del Penedès entre les capitals comarcals que permeti desplaçar-se de forma ràpida, segura i sostenible dins del Penedès. Aquesta proposta de Vilafranca En Comú també va ser presentada i aprovada pel Parlament.
- Creació de l’Autoritat del Transport del Penedès que coordini i impulsi la mobilitat sostenible al Penedès i del Penedès amb Catalunya.
- Convertir l’Estació de Vilafranca del Penedès en estació de trens regionals que comuniquin les quatre capitals catalanes.
Desenvolupar la línia ferroviària orbital que connecti el Penedès amb el Vallès i les comarques gironines sense passar per Barcelona.