Vilafranca En Comú ha presentat les seves propostes per tal de transformar l’Ajuntament de Vilafranca en un ajuntament obert, transparent i que fomenti la participació ciutadana real, assolint així una administració més propera i democràtica. Des de la formació consideren que la corporació local té molt deutes pendents en aquest sentit, i que cal ser al costat de la ciutadania per esdevenir una institució que respongui a la Vilafranca de tothom. És a dir, de totes les persones que hi conviuen.
Participació ciutadana real i efectiva
Vilafranca En Comú reivindica que la participació “és molt més que l’articulació de consells municipals”. I que cal avançar cap a un model de governança compartida la governança compartida, apostant per una ciutadania activa, implicada i protagonista de la política i la transformació del territori de residència.
Transparència i govern obert
El grup dels comuns defensen que cal que “les institucions públiques tinguin parets de vidre”, posant a l’abast de la ciutadania i de manera proactiva, la informació rellevant sobre la seva organització, la gestió econòmica i pressupostària i les dades de la seva activitat, amb la finalitat de fer possible l’avaluació de les actuacions públiques i garantir un exercici i una gestió ètica i socialment responsable dels poders públics amb mesures com la creació d’una bústia ètica local anònima i incorporant nous mecanismes de rendició de comptes.
Licitació, contractació i ocupació pública verda, social i responsable
Vilafranca En Comú exposa que l’Ajuntament de Vilafranca “ha de ser l’eix vertebrador a la vila per a l’impuls de la contractació pública socialment responsable.” Incorporant en la compra pública municipal objectius de justícia social, sostenibilitat ambiental i codi ètic mitjançant la redacció d’una guia de la Contractació Pública Social de Vilafranca. En aquest sentit, remarquen que totes les propostes de la formació incorporen mesures socials, d’inclusió social i d’igualtat de gènere, de justícia social. L’objectiu és incentivar la contractació de les obres, els subministraments i els serveis amb empreses i professionals que executin els contractes públics amb un model de negoci basat en salaris dignes, contractació laboral estable amb protecció de la salut laboral, sostenibilitat ambiental i comportament ètic.
Fiscalitat verda i social i tarifació social
La formació ha reivindicat que cal defensar l’increment de les transferències procedents de la resta de les administracions públiques per ampliar i millorar les prestacions que s’ofereixen a la ciutadania. A més, Vilafranca En Comú ha exposat que aplicar una fiscalitat més justa també en l’àmbit local. Amb impostos progressius en què paguin més els que més renda i riquesa tenen, així com “simplificant-los, ja que les capacitats de control i gestió tributàries de les administracions locals són limitades.” Entre d’altres proposen la taxa Amazon, amb l’1,25% de la facturació del cost, per l’ús de l’espai públic quan les distribuidores lliuren els paquets, l’aplicació del recàrrec de l’IBI als habitatges buits per incentivar el mercat d’habitatges de lloguer o implementar la tarifació social a tots els serveis municipals.