Els comuns presenten dues mocions al ple de novembre, enfocades a elaborar una proposta d’extraescolars per a tothom i a l’actualització de l’Ordenança de tinença responsable d’animals
Vilafranca del Penedès, 15 de novembre del 2023 – El grup municipal Vilafranca en Comú presentarà dues mocions al ple del mes de novembre que busquen garantir una societat més inclusiva per a tots els infants i joves i fomentar el benestar animal.
Per una banda, els comuns reclamen que es creï un programa municipal d’activitats extraescolars “que sigui motor d’enfortiment de la cohesió social, que no generi espais segregadors ni per raó de cultura, ni de gènere, ni de necessitats educatives especials, i que fomenti hàbits saludables”. L’Aliança per l’Educació 360 ha generat un informe on alerta de les desigualtats en la participació a les activitats extraescolars a Catalunya i denuncia que 140.000 infants i adolescents no faran cap activitat extraescolar, i a la vegueria Penedès hi ha quatre de cada deu infants que no realitzen aquestes activitats.
En aquest sentit, demanen un estudi diagnòstic que permeti conèixer l’abast de les activitats més enllà de l’horari i calendari lectiu, pas previ a elaborar el programa que hauria de “ser liderat des del Consell Escolar Municipal, en complicitat amb els equips directius dels centres educatius i que estableixi sinèrgies amb tots els actors implicats en la provisió de les activitats extraescolars”.
Per altra banda, Vilafranca en Comú insisteix en una de les seves preocupacions principals: el benestar animal. El grup municipal ha comptat, des dels seus inicis l’any 2015, amb una Comissió de Benestar Animal que ha treballat conjuntament amb les entitats animalistes de la vila i ha presentat diverses mocions al llarg dels dos darrers mandats. Aquesta comissió ha participat activament en el grup de treball de Benestar Animal que va crear la regidoria de Salut Pública de l’Ajuntament de Vilafranca, amb l’objectiu d’elaborar el Pla municipal d’atenció als animals de companyia i de tinença responsable 2017-2020, i l’Ordenança reguladora de la protecció dels animals i de la seva tinença.
L’Ordenança resultant és pionera i ha servit de referència a diversos municipis, però els comuns recorden que es troba “oblidada en un calaix” i apunten que, després de l’aprovació al Congrés dels Diputats aquest setembre de la Llei de protecció dels drets i el benestar dels animals, l’ordenança municipal s’ha de revisar i actualitzar.
A més, demanen un nou Pla municipal d’atenció als animals de companyia i de tinença responsable 2024-2027, establir de manera permanent la Comissió de Benestar Animal, i crear una Brigada de Protecció Animal que vetlli pel compliment de les mesures establertes en el Pla i en l’Ordenança.
Les dues mocions es presenten al ple municipal del proper 21 de novembre.
MOCIONS COMPLETES:
📝 MOCIÓ DIAGNOSI EXTRAESCOLARS
📝 MOCIÓ REVISIÓ ORDENANÇA ANIMALS